fbpx

Paintballozni mész? Ezeket vidd magaddal!

Mik a paintball felszerelés legfontosabb részei? Írásunk nemcsak kezdőknek hasznos, hiszen nincs bosszantóbb annál, mint amikor egy versenyen vagy egy játékon jössz rá, hogy otthon hagytál valami nagyon fontosat. Hogy ezt elkerüld, ezt a listát használhatod, hogy biztos ne maradjon otthon semmi.

Paintball felszerelés – paintball marker és tartozékai

Paintball marker: más néven paintball puska. A fegyver kifejezést kerülni szoktuk. Ez maga a festéklövő eszköz, nem tartozik bele a palack és a tár.paintball felszerelés, paintball tár, paintball maszk, paintball palack

Paintball palack: Többféle paintball palack létezik CO2 vagy sűrített levegős, kompozit, acél, alumínium. A legjobb palackok azok a kompozitok, amelyek 300 bar nyomásig tölthetők. A legelterjedtebb ebből az 1.1 literes.

Paintball tár: a legtöbb esetben a marker tetején elhelyezkedő eszköz, amely többféle lehet. Léteznek gravitációs elven működő és motoros tárak. A motoros tárak csúcsát jelentik manapság a Virtue Spire tárak. A tárakról bővebben ITT írtunk.

csőkihúzó

Csőkihúzó

Csőzsák: A maszk mellett az egyik legfontosabb biztonsági eszköz. Mindig tedd fel és használd, amikor pihentek vagy valamelyik játékostársadon nincsen maszk. Az ujjam a biztosíték, de ki van kapcsolva, nincs benne golyó, stb. szövegeket pedig jobb, ha elfelejted. Versenyeken egyébként kötelező a használata.

Csőkihúzó: A marker tisztántartásához elengedhetetlen, így érdemes egyet beszerezned. Van többféle, én az összehajtható szőrös csőkihúzót ajánlom, mert kompakt és gyorsan, akár játék közben is ki tudod vele húzni a csövet.

Paintball felszerelés – paintball ruha

Paintball maszk: A legfontosabb biztonsági eszköz. Maszk nélkül meg se próbálj belépni a pályára! A maszkokról bővebben ITT írtunk.

Paintball mez: Ha csapatod van, érdemes összeöltöznötök, mert ezzel is kifejezitek összetartozásotokat és megismeritek egymást már messziről a pályán. A magasabb szintű versenyeken pedig már kötelező a csapatoknak az egyenmez használata.

Paintball nadrág: Már egy melegítőben is tudsz paintballozni, de ha komolyabban gondolod ezt a sportot, akkor érdemes beszerezned egy speciálisan paintballra kialakított paintball nadrágot. Ezek a nadrágok nagyon jól bírják a strapát és pont ott vannak benne a protektorok, ahol igazán kell.

paintball ruha, paintball protektor, paintball térdvédő, paintball könyökvédő

Könyökvédő, térdvédő és sliding short.

Paintball térdvédő és paintball könyökvédő: A maszkot leszámítva a legfontosabb protektorok. A csúszásoknál védik a térded és a könyököd a sérülésektől. Ha kemény térd és könyökvédőt hordasz, érdemes szivacsosra cserélni, mivel abban könnyebb mozogni és nehezebben törik rajta szét a lövedék.

Sliding short és egyéb paintball protektor, fejkendő, stb. A sliding short elsősorban férfiaknak ajánlott, mivel extra védelmet biztosít, ott ahol a legkevésbé szeretjük, ha eltalálnak. A fejkendő pedig felveszi az izzadtságot és védi a fejünket.

Cipő: Egy scenarion ez inkább bakancs, míg műfűre a kis stoplis cipőt, fűre, mélyebb talajra pedig a nagy stoplis cipő a javasolt.

Tube-ok: Tube-oknak nevezzük a lövedéktartó hengereket, amelyeket a játékosok a hátukon viselnek. A versenyeken már szabályozva van, hogy mennyit viszel magaddal, egy scenariora érdemes 7-8 tube-ot is magaddal vinned, hogy a hosszabb játék alatt se fogyj ki a golyóból.

Paintball Tubetartó: A tube-okat hordozó övszerű eszköz, amelyből pillanatok alatt elő lehet venni a tube-okat.

Paintball kesztyű: Sokféle van belőle az egészen egyszerűtől a kemény protektorosig. Egy dologra érdemes a kesztyűválasztásnál odafigyelni: Jól meg tudd benne fogni a markert. Nem, a munkás cérnakesztyűben nem fogod tudni jól megfogni.

Váltózokni: Maga a felüdülés egy hosszú nap után! 🙂

Paintball golyó: Ha nem helyben veszed, akkor érdemes a szállításnál odafigyelned, hogy ne kapjon túl nagy hőt, de hidegben se legyen, a nedvességet is érdemes kerülni, illetve olyan helyre rakd, ahol nem fognak összenyomódni, érdemes ezért dobozban vagy tube-okban szállítani. Arról, hogy milyet érdemes választanod ITT írtunk bővebben.

Paintball felszerelés – technikai eszközök

Na ilyet ne!

Tartalék elemek: Az elem az egyik olyan dolog, amin nem érdemes spórolni. A gyenge minőségű noname elemek könnyen hazavághatják nem csak a játékot, hanem a markeredet is. Az egyik hiba, hogy a markered, mivel nem kap elég feszültséget, nem tudja rendesen végrehajtani a lövési ciklust, ezért vagy nem lő, vagy ejteget, esetleg más hibajelenségeket produkál. Ezen kívül történhet nagyobb baj is: láttam már kifolyt elemet a markerben, nem szép látvány, és az elektronikát nem olcsó cserélni. A markerek többsége 9v-os elemmel, a tárak többsége AA-s ceruzaelemmel működik, persze nem mindegyik. A Planet Eclipse új fejlesztése például, hogy a CS-1 paintball marker 2 db ceruzaelemmel működik, így nem kell kétféle elemet magaddal vinned a játékra.

Imbuszkulcs, tömítések, zsír vagy olaj: Ami elromolhat az el is romlik szól a mondás, ezért érdemes még játék előtt ellenőrizned a markered tömítéseit, a nagyon elhasználtakat cserélni. Ha esetleg játék közben derül ki, hogy valamelyik tömítés nem az igazi, érdemes magadnál tartanod tartalék tömítéseket, hogy ne egy 10 ft-os alkatrészen múljon a boldogság. Tipp! A paintball markerekhez való imbuszkulcsok 99%-a colos nem pedig metrikus! A zsírra és olajra markered típusától függően lesz szükséged. Planet Eclipse markereknél a poppet valve rendszerű puskáknál (Ego, Etek, LV-1) inkább olajra, a spool valve rendszerűeknél (Geo, Gtek, Etha) pedig kizárólag zsírra van szükséged. Nagyon fontos, hogy csak a gyári kenőanyagokat használd, mert a másfajta zsírok, olajok működési zavarokat, esetleg komolyabb károkat okozhatnak. Ha kételkedsz magadban, hogy rendbe tudod tenni a puskádat, fordulj hozzánk, szívesen adunk tanácsot! Telefon: +36302622091, E-mail: info@paintballakademia.hu

Paintball felszerelés – egyéb fontos dolgok

Papírtörlő: A festéket legjobban a maszkról papírtörlővel lehet eltávolítani, jó lehet persze egy rongy is, de egy pár kör után össze tud annyira koszolódni, hogy már csak szétkenje a koszt a maszkodon.

Ivóvíz/sportital (szénsavmentes): Nem érdemes bubis italokkal próbálkozni, mert két sprint után ismét találkozol vele, amint kitolat az orrodon keresztül.

Könnyű, energiadús táplálék: Ha jót akarsz, felejtsd el a nehéz ebédeket, a pacalt és a pörköltöt, mert nagy mértékben tudja rontani a teljesítményedet. Amit érdemes magaddal vinned: müzliszelet, banán, energiaszelet.

Rajz az aktuális paintball pályáról a megbeszélt fedezéknevekkel: Nagyban megkönnyíti a kommunikációt és a tervek megbeszélését, ha van nálad egy skicc a paintball pályáról.

Kérdésed van a paintball-lal kapcsolatban? Írj vagy hívj bátran, szívesen válaszolunk! Telefon: +36302622091, E-mail: info@paintballakademia.hu