fbpx

Melyik a legjobb paintball tár?

Virtue Spire és Dye Rotor (R2). Ezek jelenleg a legnépszerűbb paintball tárak. De vajon miért? Részletes elemzésünkből kiderül!

A paintball tárak terén az elmúlt években hatalmas fejlődés ment végbe. Minden veterán játékosnak van egy-két horror története a régi idők nagy kedvenceiről, például a Halo-ról vagy a VLocity-ről esetleg a VL EVO-ról, más néven a „tojás”-ról. Repedő, törő héjak, macerás karbantartás, széttört festékgolyó és egy edzés vagy verseny alatt leszívott elemek.

Szerencsére a Dye Rotor 2008-as megjelenésével egy új időszámítás kezdődött a paintball tárak terén. Miben hozott újdonságot a Dye Rotor:

  • Strapabíró, szinte elpusztíthatatlan héj.
  • Szerszám nélkül, könnyedén és gyorsan karbantartható.
  • Barátságos a festékkel, nem töri.
  • 3 db AA elemmel is heti rendszerességű használat mellett is elég csak félévente elemet cserélni.

A tárnak egyetlen hiba róható fel, mégpedig, hogy időnként a legjobb festékkel is megakad, de esőben, rosszabb minőségű festékkel igen gyakran előfordul ez a hibajelenség. A reball mindig is próbára tette a tárakat, ezért nézzük meg, hogy a Dye Rotor továbbfejlesztett változata, az új R2 mit kezd vele:

A Dye Rotor a fenti videóban is előforduló elakadások ellenére osztatlan sikert aratott a játékosok körében és hatalmas eladásokat a Dye-nál. A Dye sikerén felbuzdulva más gyártók is fejlesztésekbe kezdtek és igyekeztek olyan paintball tárakat fejleszteni, amelyek megfelelnek a játékosok igényeinek és méltó konkurenciája lehet a rotornak. A kihívók közül az egyik legsikeresebbet említeném, a Virtue Spire paintball tárat, amely szintén nagy kedvenc lett 2012-es megjelenését követően, mert:

  • Mindent, szó szerint mindent kiteker, legyen szó akár festékről, akár egy tojásról, mint a lenti videóban. 🙂
  • Strapabíró héj. Két éve használom, és semmilyen törésproblémám nem volt.
  • Szerszám nélkül is könnyedén és gyorsan szervizelhető.
  • Barátságos a festékkel, nem töri, de mégsem akad el.
  • Jól konfigurálható.

A lenti videóban kicsit jobban próbára teszik a Virtue Spire paintball tárat mint egy átlagos paintballozáson.

Bár a Virtue Spire paintball tár több elemet fogyaszt mint a rotor, de a régi tárakhoz képest így is nagyon energiatakarékos. Heti rendszerességű használat mellett normális 3db AA elemmel 2-3 hónapig gond nélkül elmegy.

És akkor jöjjön a nagy kérdés Dye Rotor vagy Virtue Spire paintball tár?

Nagy ötlet volt a Dye részéről, hogy a tár állítható méretű, egy mozdulattal a 200-as tárból 260-as lesz. Sajnos viszont a technológia alapjaiban nem változott, ezért a Dye Rotor paintball tár ugyan nagyon energiatakarékos, de időnként akad festékgolyóval, reball-lal pedig nem használható akadás nélkül. Bár a Virtue Spire-t Dye Rotor-ral ellentétben nem lehet átállítani egy mozdulattal 200-as kapacitásról 260-asra, de bármilyen festékgolyót bármilyen körülmények közt kiteker, legyen szó esős időről vagy akár reballozásról. Ezért én a Virtue Spire-t favorizálom.

Árak:

Dye Rotor:
Használtan 25-30.000 Ft (R2: 50.000)
Újonnan: 35.000 Ft (R2: 60.000 Ft)

Virtue Spire:
Használtan 40.000 Ft
Újonnan 60.000 Ft

Ha most kevesebbet szánsz rá, akkor ezt érdemes átgondolni:

Természetesen mind a Rotor mind a Spire tárat ajánlom woodsball és speedball játékosoknak egyaránt. Ha tár gondokkal küzdenék, valószínű, hogy e két paintball tár közül a Virtue Spire-t választanám. Természetesen vannak olcsóbb és használható megoldások is, de ezek kompromisszumokkal járnak. Ha kevés pénzből, 5-10.000 Ft-ból kéne tárat vennem szigorúan hobbi célra, akkor egy régi Halo 6 db AA akksival vagy egy VLocity 2 db 9V-os akksival lenne a választásom. Ezeket versenyre azért nem választanám, mert a gyakori héjtörés miatt egy idő után jobban megéri venni egy Spire-t vagy egy Rotor-t.

Kérdésed van? Írj nekünk az info@paintballakademia.hu címre, szívesen válaszolunk!