fbpx

Lézerharc vagy paintball – melyik a jó választás?

Ha egy barátot vagy egy gyereket meg szeretnénk lepni egy jó kis programmal, ami mozgással teli és sok ismerős vagy rokon részt tud benne venni gyakran megfordul a fejünkben a paintball vagy a lézerharc ötlete hisz ki ne örülne egy akciódús kis kalandnak?

A paintball akár csak a lézerharc története a 80-as években indult, és még a mai napig egy népszerű és szeretett sport, kikapcsolódás egy felettébb széles korosztálynak. Nehéz megmondani, hogy melyik a jobb hiszen mindkettőnek vannak pozitívummai.

Lézerharc vagy paintball – a lézerharc előnyei és hátrányai

Lézerharc előnyei

A legismertebb különbség a két sport között az egyértelműen a fájdalom, amin átmennek a sportolók. Nyilván a lézerharc teljesen fájdalom mentes sport a találatok terén hisz nincsenek valódi lövedékek, amik becsapódnának ezáltal nincs, ami fájjon (a lézer egyébként nem káros a szemnek, ha valaki aggódna emiatt). Még egy érv a lézerharc mellett, amit érdemes számításba venni elsősorban az, hogy kevésbé kompetitív és kisgyerekeknek jobb megoldás lehet. Akár a korább említett fájdalom mentessége miatt, akár a fegyverek súlya miatt. Fontos megemlíteni, hogy a fájdalom gyerekpaintball esetén elhanyagolható, így az is egy igazán izgalmas elfoglaltság lehet már 9 éves kortól!

lézerharc vagy paintball

Lézerharc hátrányai

Személyes tapasztalat alapján mondhatom, hogy a lézerharc csak egy bizonyos korig pozitív élmény ugyanis nagyon gyorsan rá lehet unni arra, hogy egy játékoson kettő darab pont van, amelyet meg lehet sebezni az egyik a feje tetején egy pánton, a másik pedig a fegyvere közepén, és ez által hiába találod el az ellenfeled vagy találnak el téged semmi következménye nem lesz, amíg nem ezeken a pontokon vagy eltalálva. A másik ilyen negatívum az életpontok mennyisége volt számomra, az esetek többségében hamarabb fogytam ki lőszerből mint életből mert eddig minden helyen, ahol voltam, túl sokat adnak. A harmadik negatívum a találatok regisztrálása, volt rá alkalom nem egyszer, hogy tisztán látszik, hogy eltaláltál valakit, de a lézerharcos felszerelés minősége miatt nem regisztrál találatot. Vagy, ha regisztrál is van 3 másodperc ameddig az ellenfél a találat után halhatatlan lesz, melynek a célja, hogy ne sebződjön túl gyorsan, vissza tudjon bújni fedezékbe, nos ezt elég könnyű kihasználni úgy, hogy ezalatt az idő alatt visszalő az ellenfél és téged is megsebez ezzel nullázva az egész küzdelem értelmét.

Lézerharc vagy paintball – a paintball előnyei és hátrányai

Paintball előnyei

Nos, a paintball elsősorban remek csapatépítő sport, mivel a paintballhoz szükséges az együttműködés, ha nincs meg az összhang nehéz lesz nyerni. Persze előfordul, hogy az ellenfél tapasztaltabb, rutinosabb, de ha jobb a te csapatod összhangja mindig lesz esélyetek nyerni. Egy másik hatalmas pozitívuma a paintballnak az nem más, mint a tudat, hogy biztosan eltaláltad az ellenfeled, ebből kifolyólag sokkal realisztikusabb, mint a lézerharc. Ami még növeli a realizmust azok a markerek, lehet, hogy ez lézerharc eszközöknek az alakja jobban hasonlít egy igaziéra. De az mégiscsak egy műanyag mikrofonnal felszerelt játék, a paintball markernek van súlya, fém, igazi hangja van, látod ahogy repülnek a lövedékek, és ezáltal sokkal nagyobb az élmény. Mivel sokkal realisztikusabb az egész, sokkal később un rá az ember, amíg a lézerharc tart egy, két óráig a paintball egy egész napos program is tud lenni. Egy másik pozitívum, hogy amíg a paintball inkább idősebb gyermekeknek ajánlott, van paintball gyerekeknek, ami külön erre a célra készült gyengébb markerekkel történik, amik teljesen fájdalom mentesek még közelről is.

Paintball hátrányai

A paintball egy remek sport, de mint mindennek, ennek is vannak negatívumai. Habár véleményem szerint ezek eltörpülnek amellett, hogy mennyivel nagyobb szórakozás, mint a lézerharc. Az egyik ilyen negatívum az a felszerelés, amíg a lézerharcnál elég felvenni egy pántot a fejünkre és egy fegyvert a kezünkbe és már indulhat is a szórakozás. A paintballban bizony kell védőmaszk, de személy szerint még így is megéri és legalább egyszer kipróbálni.

Lézerharc vagy paintball – Konklúzió

Amíg a lézerharc jó szórakozás lehet egészen kis gyerekeknek, a paintball sokkal élvezetesebb az idősebb korosztálynak, illetve a felnőtteknek, csapatépítőként is remek program, és komoly sportként is lehet űzni. Mindent egybevetve a paintball és a lézerharc is mindenképpen megér egy próbát, de a mai technológiával rendelkező lézerharc nincs egy szinten a paintball élményével.