fbpx

A paintball pálya elemzése – a pályabejárás

Paintball pálya – a layout

Mindig izgalommal tölt el, ha közzétesznek egy új layoutot, amelynek analizálásával Paintball pálya tervkülönböző terveket alkothatunk a játékunkhoz. Ez az egyik legfontosabb lépés, amely a csapat sikeréhez vezethet. Amikor már a helyszínen vagyunk, legtöbbször lehetőségünk van bejárni a pályát, kipróbálni pár lövést, a breakoutot vagy játszhatunk néhány pontot. Ez azért fontos, mivel ezek alapján tudunk rájönni, mi az, ami tényleg működik a valóságban is, mind csapat, mind egyéni szinten. Csak úgy, mint bármely dolgozat megírásánál, itt is minél többet tanulsz, annál nagyobb az esély rá, hogy jól fogsz teljesíteni. De mit kezdjünk egy röpdolgozattal – a nem ismert pályával?

A paintball pálya elemzése

A pálya részletes elemzése nagyon fontos, szóval a pálya mihamarabbi bejárása döntő jelentőséggel bír az egész meccsre nézve. A bejárás során meg kell próbálnotok megtalálni a pálya legdominánsabb pontjait, ahonnan ráláttok az ellenfél csapatára úgy, hogy ki tudjátok őket lőni, vagy legalább vissza tudjátok őket tartani. Ideális esetben a pálya minden részén találtok néhány olyan pontot, ahova be tudtok érni és hasznos a játék szempontjából. Fontos, hogy minden játékos a pályán tartózkodjon a bejárás alatt, hogy játék közben mindenki pontosan tudja, mi a feladata, melyik részén játszik a pályának, valamint, hogy a körülötte lévő csapattársai mit csinálnak, nekik mi a céljuk. A terv kidolgozása alatt fontos, hogy ne csak igények szerint elhelyezzünk öt játékost a pályán, hanem figyeljünk arra, az ellenfél mit csinál, illetve, hogy ne legyen olyan csapattársad, aki egyedül marad a pálya egy részén, védtelenül.

Paintball játékosMivel nem elemeztük ki előzetesen a layoutot mélyebben, így nagy valószínűséggel lesz jó pár olyan történés a pályán, amire nem számítunk. Ezt azonban fordítsuk a saját előnyünkre azzal, hogy megpróbáljuk a legtöbbet kihozni a breakoutból, hogy olyan messzire jussunk a paintball pályán amennyire csak lehetséges. Ez természetesen teret hagy az ellenfél számára is, hogy ugyanígy tegyen ő is. Épp ezért pontosítsunk a lövéseken. Ha sorozatot lövünk a kígyó, a Dorito 3 vagy bármely más fedezék elé, az ellenfél nem fog belesétálni. Ellenben, ha rögtön a fedezékbe érés után (vagy akár még előtte is, ha elég közel van a bázishoz) ellövünk három lövést, akkor együtt akár hátulról, középről vagy elölről is ki tudunk szedni pár játékost. Elsősorban sorban azokat a sávokat érdemes lőni, amelyen több ember is áthalad, inkább, mint egy olyat, amin esetleg egy ember átfuthat.

Járjátok annyira körbe a paintball pályát, amennyire csak lehet. Készítsetek több tervet is, hogy hogyan lehetséges elérni a pályán található kulcsfedezékekbe. Ne féljetek előre haladni breakoutból.

Érdekes paintballos videók itt: Paintball Akadémia Youtube csatorna