fbpx

Paintball csapatmunka – a kulcs a kommunikáció

A tanács, amit legtöbbször kérnek tőlem az az, hogy egy csapat vagy egy játékos hogyan fejlesztheti a kommunikációs képességeit. Mindannyian tudjuk, hogy a paintballban a győzelemhez kulcsfontosságú a kommunikáció. A verbális kommunikáció a pályán sohasem könnyű az játék okozta zajok, a játékosok távolsága, a markerek lövésének hangja miatt, és amiatt, ahogy a golyók eltalálják a fedezéked és az egyéb pályán lévő tárgyakat. Azonban van egy pár egyszerű megoldás, amely könnyebbé és hatékonyabbá teszi azt.

A kommunikáció javításának kulcsai

1.) Használj egyszerű kódokat, amelyek kiemelkednek a hangzavarból

Egy példa, a találat számoló szavak használata. Pl. 11, ami 1 találatot jelent, 22 pedig 2. A 11-22-33 stb. egyértelműen kiemelkedik, és nem használják sokan, miközben a G-1 úgy hangzik, mint a D-1.

2.) Használj egyszavas kódokat, amelyek egész mondatokat jelentenek

Példa: a Delta, ami azt jelenti, hogy az ellenfél elvesztette a doritó oldalát és azon az oldalon kell felmenni.

3.) Egy számsor használata a teljes találat számoláshoz

Példa: az 54, ami azt jelenti, hogy 5 a 4 ellen van és nekünk kedvez, vagy a 21 ami a 2 az 1 ellen és nekünk kedvez.

4.) Ugyanazon paintball fedezék nevek használata elrendezéstől függetlenül

Például a „God” mindig a kígyóba vezető fedezék, a „Tampa” mindig a doritóba vezető fedezék stb.

5.) Kommunikációs gyakorlatok

Egy példa a 2v2 gyakorlat. Amikor egy játékos kiesik, akkor kirohan a paintball pálya szélére és az oldalvonalról folytatja a kommunikációt a csapattársaival. Ez a gyakorlat megtanítja, hogy milyen fontos edzői szemszögből is kommunikálni tudni. Ha megtanulod ezeket a készségeket, kezd el használni a pályán, amikor paintballozol.

6.) Videójátékok

Bármennyire is viccesnek hangzik, azok a csapatok, akik együtt videójátékoznak és használják a „team chat” funkciót, azok jobban tudnak kommunikálni. Megtanulják világosan jelezni egymásnak (call out) a véletlenszerű objektumokat és ezt a képességet átviszik a pályára is.

7.) Közösségi események

Azok a csapatok, akik együtt lógnak, találkozókat tartanak és képesek egymással kommunikálni mindig jobb alappal rendelkeznek a pályán történő kommunikációhoz is.

8.) Ismerd a paintball csapatodat

Ha tudod, hogy ki van veled a paintball pályán még a kör kezdete előtt, megkönnyíti a kommunikációt.

Ha tudom, hogy Robi az Dorito oldali első emberem, Kati pedig az első kígyóm, sokkal könnyebb beszélni, mintha azt kell próbálnom kitalálni, hogy ki van ott játék közben.

További tippek a Paintball Akadémia Youtube csatornán.