fbpx

A paintball versenyek világa – egy katona szemével

Tizenkét éves kihagyás után pár barátom, akiket azóta nem láttam, amióta csatlakoztam a tengerészgyalogsághoz, elhívtak, hogy játsszak velük az NXL Lone Star Openen. Először hezitáltam, hogy elfogadjam-e a felkérést és elkötelezzem magam, hogy szinte minden hétvégém a gyakorlásnak szenteljem, de mint azt az olvasók valószínűleg pontosan tudják, a paintball igen addiktív, így nem tudtam nemet mondani. Egyetlen, a paintball nyílt játék után tudtam, hogy maradni fogok.

A sport azonban úgy tűnik, hatalmas változásokon ment keresztül a távol töltött évek során. A legszembetűnőbb talán az volt, hogy a játékosok sokkal kíméletesebbek lettek egymással, mint azelőtt. paintball pálya

2007 volt az év, amely leginkább meghatározta élményeimet a paintballal kapcsolatban, amikor olyan csapatok ellen edzhettem, mint a Dynasty, az Ironmen, az XSV és az Aftermath. Manapság látom, hogyha valaki párnál többször talál el valakit a kelleténél, azt az ellenfél személyes sértésnek veszi. Amikor pedig valaki hozzám jött oda öt-hat találat után, hogy bocsánatot kérjen, nos… furcsán éltem meg. 

A paintball izgalmas sport, és bár taktikailag vannak eltérések, de mivel egymásra lőttök, így a hadviselésre is hasonlít. Sok olyan tényező, ami egy valós csatát is befolyásol – zavar, bizonytalanság, folyamatosság és gátló tényezők – a paintballban is épp úgy megfigyelhető. Ahogy a háborúban, úgy a paintball pályán is maximalizálni szeretnéd ezeknek az ellenfeledre gyakorolt hatását, miközben a saját csapatodra tekintve pedig minimalizálni. Ezt nem lehet másképp megvalósítani, minthogy kíméletlenül kiaknázzuk azokat a lehetőségeket, amelyek saját cselekedeteinkből, az ellenfél hibáiból, valamint a véletlenekből fakadnak. Őszintén szólva, mindenki, aki paintballozásra adja a fejét tudja, hogy ez mind a játék velejárója, úgyhogy senkinek sem kellene meglepődnie, amikor kap 1-2 találatot.

Zavar, bizonytalanság és folyamatosság

paintball BudapestHányszor találtál már el valakit a tubetartóján vagy a lábán, majd maradt a fedezékében annak ellenére, hogy láttad, hogy összerezzent? Hányszor bunkereztél már le valakit, aki átfordult és lőtt vissza rá? Ezek mind példák a zavarra, bizonytalanságra és a cselekvés folyamatosságára. Bár a bírók azért vannak a pályán, hogy rendet tartsanak, de ők is csak emberek, akik nem mindig vannak jelen. Ellenfeleink gyakran használják ki azt a bizonytalanságot, ami azzal jár, hogy nem lehetnek biztosak abban, valóban széttört-e a festék a hátukon lévő tubetartójukon vagy a cipőjük talpán, ezért hirtelen megfordulnak és csak pillanatokkal később lőnek vissza rád, ezzel megváltoztatva a játék menetét. A körülmények gyorsan változnak a paintball pályán. Ha határozottabban bánsz ellenfeleiddel, nem maradnak kérdések azzal kapcsolatban, hogy tényleg eltaláltad-e vagy sem őket. Ha nem látsz rá másra, csak a lábára vagy a tubetartójára, annyiszor lődd el, hogy az egész festékes legyen. Értékeld magadban a játék folyamatosságát és a fennálló zavarokat, és legyél elég határozott ahhoz, hogy eltávolítsd a bizonytalanságokat. Ez nem rosszindulatúság, ezt kell tenni ahhoz, hogy nyerjetek. 

Gátló tényezők

Gyanítom, bárki, aki már játszott bármilyen mérkőzésen, egyetért azzal, hogy a játék kimenetelének nagy része már a pályára lépés kezdete előtt eldől. Kétféle gátló tényező keletkezhet a felkészülés alatt: külső és belső. Az a legjobb, ha ez a tényező az ellenfeleidnél maximalizálva van, ebben pedig hatalmas szerepet játszik a határozottság. Külső gátatpaintball idézhet elő, ha több találatot is le kell tisztítani a tubetartóról vagy a maszk lencséjéről. Mindkettő időigényes feladat, ami abból az időből vesz el, amit a csapat a következő pont stratégiájának megbeszélésére fordítana. Mentális gátat okozhat, ha könyörtelenül keresztülhúzzuk a számításaikat, ami a következőkben elveszi az ellenfél önbizalmát attól, hogy megtegye a győzelemhez szükséges lépéseket. A legideálisabb eset az, ha annyi gátba ütközik a másik csapat, hogy felkészületlenül tudnak csak pályára lépni a következő pontban. 

A lehetőségek kihasználása a paintball sportban

A zavar, a bizonytalanság, a folyamatosság és a gátak hatásai olyan örvényt hoznak létre, amelyet nehéz leküzdeni. Ez épp ugyanannyira vonatkozik egyetlen pontra is, mint a teljes meccs lefolyására. Az, hogy a saját csapatodnál tudod-e tartani a momentumot attól függ, mennyire vagy képes ellenállni az ellenfél próbálkozásainak, amikor a magukpaintball pálya Budapest előnyére akarják fordítani a fent említett tényezőket, illetve, hogy te mennyire használod ki saját lehetőségeidet. A lehetőségek mindig múlandók, és a paintball verseny legmagasabb szintjeit mindig ezek szűkössége és átmenetisége határozza meg. Határozottnak lenni nem csupán azt jelenti, hogy az ellenfeleddel mennyire vagy könyörületes vagy sem, hanem hogy az adott pillanat adta lehetőségeket mennyire tudod kihasználni. Ha van egy lépés, amit meg kell tegyél, abban a pillanatban, hogy dominanciát szerzel afelett a játékos felett, aki visszatart téged, el kell indulj. A kulcspozíciók gyors elfoglalása zavarhoz és bizonytalansághoz vezetnek az ellenfél csapatában, illetve visszatartja, hogy gördülékenyen tudják végezni dolguk, erős gátat jelent számukra. Gyakran ezeknek a tényezőknek az összetett hatása miatt hibáznak az ellenfelek, amik olyan lehetőségekhez vezetnek, amiket nekünk ismét kíméletlenül ki kell tudnunk használni, amíg a pont lendülete a teljes mérkőzés lendületévé nem válik. 

Könyörtelenség kontra vadság a paintball sportban

paintball pálya BudapestA háborúban tisztelik és félnek a könyörtelen harcosoktól, ellenben megvetik azokat, akik ártanak azoknak, akik nem részei a harcnak, illetve megszegik a háború törvényeit. Ebben rejlik a különbség könyörtelenség és vadság között. A mi sportágunkban is jogosan vetik meg azokat, akik túllövéssel „jutalmazzák” a már lefelé sétáló játékosokat, illetve tovább játszanak csak, hogy sikertelen akciókat sikeressé tudjanak tenni. Ne mérgezd a helyi paintball pályát vad gondolkodásmóddal, és ne okozz kárt a saját csapatodnak azzal, hogy büntetést kapsz az ilyesfajta viselkedések miatt. Törekedj arra, hogy azért tiszteljenek, mivel jól játszol, és etikusan tudod legyőzni ellenfeleid. 

Összefoglaló

Semmiképp sem én vagyok a legtekintélyesebb professzionális paintball játékos, ahogy mogorva veterán se vagyok, de úgy érzem, elég időt töltöttem mindkét területen sikeres szervezeteknél ahhoz, hogy tudjam, hogyan működnek a dolgok. Mind a hadviselésben,    mind a paintballban a lehetőségek kíméletlen kiaknázása az a tényező, amely megkülönbözteti a győzteseket a vesztesektől. Sportunkban ez azt jelenti, hogy abban a pillanatban kell megtennünk a megfelelő mozdulatot, amikor elérhető számunkra, illetve, hogy ezek után elég festéket kell tenni az ellenfélre, hogy a lépés a kívánt hatást érje el. Légy hatékony. Szüntelenül legyél az, de közben maradj etikus és figyeld meg, ahogy a zavar, a bizonytalanság, a folyamatosság és a gátak momentumot hoznak létre, győzelemre vezetve a csapatod. paintball verseny

Trevor McGee írása alapján