fbpx

Paintball télen – trükkök, amikkel télen is űzheted ezt a sportot

Nem feltétlenül kell szögre akasztanod a paintball markeredet, ha leesik az első hó, főleg ha fel vagy készülve a zord időjárásra. A lövedékek, markerek és felszerelések kicsit másképp működnek ilyenkor mint a kellemes 20 fokban vagy akár a nyári kánikulában. Ha nem alkalmazkodsz a téli időjáráshoz, akkor bizony könnyen pórul járhatsz. Jó hírünk viszont, hogy a felkészüléshez nincs más dolgod, mint elolvasni ezt a néhány profi tippet, és felkészülni a rossz időre.

Téli paintball golyók és melegítés a festéklövedéknek

Ahogy korábbi cikkünkből már megtudhattátok a festékgolyó héja általában zselatinból készül. Amikor a hőmérséklet alacsony, ez a héj törékenyebbé Téli festékgolyóválik, annyira törékennyé, hogy akár a csövedben, táradban is összetörhet még mielőtt kilőnéd. Ezért a festéket amíg lehet, érdemes fűtött helyen tartanod (pl.: a kocsidban, vagy hűtőtáskában, amibe kellemes meleget csinálsz), és csak annyit magaddal vinned 1-1 körre, amennyit muszáj. Ha kartonszám viszed a hátadon a festékgolyókat azzal csak növeled az esélyét, hogy túl törékennyé válnak és nem fogod tudni őket rendesen kilőni. Ha a tubetartódat két réteg ruhád közé veszed fel, az szintén segíti, hogy ne hűljön ki túl hamar a festéklövedék a hátadon.

Több festékgyártó is kínál speciálisan téli időjárásra kifejlesztett festékeket. Ezeknek a festékgolyóknak keményebb a héja és téli formulával töltik meg őket, ami jobban ellenáll a hidegnek. Érdemes télre ilyen lövedékeket használni, mert kicsit ugyan drágábbak, de megéri ráfizetni azt a 10-15%-ot.

És most szeretnék egyszer és mindenkorra eloszlatni egy tévhitet! Nem, nem fognak jéggé fagyott golyókkal szitává lőni, mivel ez csak egy legenda. A festékgolyó összetevői között van a glicerin is, ami az autókban használatos fagyállók alapanyaga is. Szóval nagyon-nagyon extrém hideg kell ahhoz, hogy megfagyjon a golyó és egyébként is a héja előbb fog teljesen eldeformálódni a hidegben.

A co2-es palackodat jobb, ha elfelejted a hidegben!

Bár a CO2 palackok nyáron működhetnek megfelelően (nagyobb teljesítményű, versenymarkereknél csak sűrített levegő ajánlott) 10 fok alatt a hideg miatt megbízhatatlanná válik. A hideg miatt a CO2 másképp viselkedik, lassabban alakul gázzá és a fél-automata önfelhúzó markerek nem működnek megfelelően. Ilyenkor adják ki azt a jellegzetes géppuska szerű hangot. A markered a folyékony szén-dioxidtól lefagyhat és nagy fehér füstöt lő ki a csőből.

A legjobb megoldás, ha hideg időben kizárólag sűrített levegős palackot használsz, mivel ez a technológia kevésbé érzékeny az időjárásra. Ha csak co2-es palackod van a markeredhez, akkor érdemes néhány trükköt bevetned. Mivel a folyékony co2 lassabban alakul gázzá a hidegben, ezért próbálj meg kevesebbet lőni, azt is alacsonyabb tűzgyorsaságon. Az is segít, ha amikor nem lősz, akkor a markered csövét mindig felfelé tartod, ez segít a folyékony CO2-t távol tartani a paintball markered szeleprendszerétől.

Fontos! Ha hidegben töltöd tele a palackod és utána melegebb helyiségbe viszed, a beletöltött gáz a meleg hatására tágul, ezért könnyen kiszakítja a biztonsági vagy más néven szakadószelepet.

Használj páramentes lencsével szerelt paintball maszkot!paintball maszk lencse

Bár nyáron is ajánlott, télen szinte kötelező használni. A hidegben a párásodás problémája még inkább előjön (gondolj csak az autód szélvédőjére), ezt meg tudod akadályozni azzal, ha dupla rétegű lencséjű, páramentes maszkot használsz. A paintball maszkokról bővebben itt olvashatsz.

Öltözködj rétegesen!

Ez minden téli szabadtéri tevékenységre igaz. Amíg mozogsz, paintballozol, kimelegszel, de amikor megállsz, elkezdesz lehűlni. Ezért érdemes 1-2 plusz réteg ruhát magaddal vinned a játékok szüneteire. Ne feledkezz meg a vastag zokniről, komplett váltóruháról, sapkáról, sálról és váltócipőről se!

Mindenképp vigyél magaddal csőkihúzót!csőkihúzó

Még akkor is érhetnek meglepetések, ha a markered nyáron sosem törte a festéket. Mivel a meleg szobából elhozott a festékgolyó hőmérséklete játék alatt folyamatosan csökken, ezért könnyen lehet, hogy a meccs elején vígan lövöd a festéket, de a játék második felében elkezd törni a csőben. Ha pedig a törés beindul, csak remélheted, hogy egy öntisztító sorozattal kijön a csőből a betört festék. Ennél sokkal biztosabb megoldás a csőkihúzó.

Igyál sok folyadékot!

Hidegben is könnyen dehidratálódhatsz, ráadásul egy meleg tea vagy leves nemcsak a szervezeted vízellátásán, hanem a felmelegedésben is segít.

És végül egy jópofa videó a franciáktól a téli paintballozásról. 🙂