fbpx

Paintball télen – trükkök, amikkel télen is űzheted ezt a sportot

Nem feltétlenül kell szögre akasztanod a paintball markeredet, ha leesik az első hó, főleg ha fel vagy készülve a zord időjárásra. A lövedékek, markerek és felszerelések kicsit másképp működnek ilyenkor mint a kellemes 20 fokban vagy akár a nyári kánikulában. Ha nem alkalmazkodsz a téli időjáráshoz, akkor bizony könnyen pórul járhatsz. Jó hírünk viszont, hogy a felkészüléshez nincs más dolgod, mint elolvasni ezt a néhány profi tippet, és felkészülni a rossz időre.

Téli paintball golyók és melegítés a festéklövedéknek

Ahogy korábbi cikkünkből már megtudhattátok a festékgolyó héja általában zselatinból készül. Amikor a hőmérséklet alacsony, ez a héj törékenyebbé Téli festékgolyóválik, annyira törékennyé, hogy akár a csövedben, táradban is összetörhet még mielőtt kilőnéd. Ezért a festéket amíg lehet, érdemes fűtött helyen tartanod (pl.: a kocsidban, vagy hűtőtáskában, amibe kellemes meleget csinálsz), és csak annyit magaddal vinned 1-1 körre, amennyit muszáj. Ha kartonszám viszed a hátadon a festékgolyókat azzal csak növeled az esélyét, hogy túl törékennyé válnak és nem fogod tudni őket rendesen kilőni. Ha a tubetartódat két réteg ruhád közé veszed fel, az szintén segíti, hogy ne hűljön ki túl hamar a festéklövedék a hátadon.

Több festékgyártó is kínál speciálisan téli időjárásra kifejlesztett festékeket. Ezeknek a festékgolyóknak keményebb a héja és téli formulával töltik meg őket, ami jobban ellenáll a hidegnek. Érdemes télre ilyen lövedékeket használni, mert kicsit ugyan drágábbak, de megéri ráfizetni azt a 10-15%-ot.

És most szeretnék egyszer és mindenkorra eloszlatni egy tévhitet! Nem, nem fognak jéggé fagyott golyókkal szitává lőni, mivel ez csak egy legenda. A festékgolyó összetevői között van a glicerin is, ami az autókban használatos fagyállók alapanyaga is. Szóval nagyon-nagyon extrém hideg kell ahhoz, hogy megfagyjon a golyó és egyébként is a héja előbb fog teljesen eldeformálódni a hidegben.

A co2-es palackodat jobb, ha elfelejted a hidegben!

Bár a CO2 palackok nyáron működhetnek megfelelően (nagyobb teljesítményű, versenymarkereknél csak sűrített levegő ajánlott) 10 fok alatt a hideg miatt megbízhatatlanná válik. A hideg miatt a CO2 másképp viselkedik, lassabban alakul gázzá és a fél-automata önfelhúzó markerek nem működnek megfelelően. Ilyenkor adják ki azt a jellegzetes géppuska szerű hangot. A markered a folyékony szén-dioxidtól lefagyhat és nagy fehér füstöt lő ki a csőből.

A legjobb megoldás, ha hideg időben kizárólag sűrített levegős palackot használsz, mivel ez a technológia kevésbé érzékeny az időjárásra. Ha csak co2-es palackod van a markeredhez, akkor érdemes néhány trükköt bevetned. Mivel a folyékony co2 lassabban alakul gázzá a hidegben, ezért próbálj meg kevesebbet lőni, azt is alacsonyabb tűzgyorsaságon. Az is segít, ha amikor nem lősz, akkor a markered csövét mindig felfelé tartod, ez segít a folyékony CO2-t távol tartani a paintball markered szeleprendszerétől.

Fontos! Ha hidegben töltöd tele a palackod és utána melegebb helyiségbe viszed, a beletöltött gáz a meleg hatására tágul, ezért könnyen kiszakítja a biztonsági vagy más néven szakadószelepet.

Használj páramentes lencsével szerelt paintball maszkot!paintball maszk lencse

Bár nyáron is ajánlott, télen szinte kötelező használni. A hidegben a párásodás problémája még inkább előjön (gondolj csak az autód szélvédőjére), ezt meg tudod akadályozni azzal, ha dupla rétegű lencséjű, páramentes maszkot használsz.

Öltözködj rétegesen!

Ez minden téli szabadtéri tevékenységre igaz. Amíg mozogsz, paintballozol, kimelegszel, de amikor megállsz, elkezdesz lehűlni. Ezért érdemes 1-2 plusz réteg ruhát magaddal vinned a játékok szüneteire. Ne feledkezz meg a vastag zokniről, komplett váltóruháról, sapkáról, sálról és váltócipőről se!

Mindenképp vigyél magaddal csőkihúzót!csőkihúzó

Még akkor is érhetnek meglepetések, ha a markered nyáron sosem törte a festéket. Mivel a meleg szobából elhozott a festékgolyó hőmérséklete játék alatt folyamatosan csökken, ezért könnyen lehet, hogy a meccs elején vígan lövöd a festéket, de a játék második felében elkezd törni a csőben. Ha pedig a törés beindul, csak remélheted, hogy egy öntisztító sorozattal kijön a csőből a betört festék. Ennél sokkal biztosabb megoldás a csőkihúzó.

Igyál sok folyadékot!

Hidegben is könnyen dehidratálódhatsz, ráadásul egy meleg tea vagy leves nemcsak a szervezeted vízellátásán, hanem a felmelegedésben is segít.

És végül egy jópofa videó a franciáktól a téli paintballozásról. 🙂