fbpx

Milyen a jó paintball lőszer? – A paintball golyókról általában

Hogyan készül és miből a paintball lőszer?

A festékgolyó, más néven festéklövedék (angolul: paintball) egy ételfestékkel töltött zselatinkapszula. A jó paintball golyó gömb alakú, a csőben nem, de az ellenfélen széttörik, töltete sűrű, homogén és élénk színű. Fontos megjegyezni, hogy a festékgolyó töltete biztonsági okokból nem lehet piros, hogy egy esetleges sérülés jeleként megjelenő vér ne lehessen összetéveszthető festéknyommal, és a sérült tévedésből ne maradhasson ellátatlan.

A festékgolyókat a következő módon készítik:

Kemény vagy törékeny legyen a paintball golyó?

Ha túl kemény a paintball golyó szaknyelvben banszol (az angol bounce – pattan szóból), akkor a csőben sem, de az ellenfélen sem törik szét. A versenyszabályok értelmében az találat, ami legalább 50 Ft-os nagyságú festéknyomot hagy. A másik véglet, ha a paintball lövedék (sokan helytelenül lőszernek hívják) már a csőben összetörik. Ez a későbbi lövések esetén pontatlanságot eredményez, ami nagyban rontja a paintball játékélményét. Ezért, ha törést tapasztalsz kérd a játékmestertől a csöved tisztítását. Mivel a festékgolyó vízbázisú anyagokból épül fel, ezért óvni kell őket a víztől, de épp ezért az általuk okozott szennyeződés langyos vízzel eltávolítható.

A versenyzők általában a paintball maszkot és a markert veszik célba, mert a kemény felületen jobb eséllyel törik szét a paintball golyó, mint a puhább testfelületen.

A paintball marker csövét elhagyó paintball golyó sebessége maximum 300 fps (láb/másodperc) lehet, ami körülbelül 360 km/h-nak felel meg. A paintball golyók 0.68 kaliberesek, hozzávetőlegesen 17,3 mm átmérőjűek. (Vannak 0.50-es és 0.43-as paintball lövedékek is, ezek azonban nem annyira elterjedtek.) 0.50-es kaliberű például a nálunk is használt gyerekpaintball marker, a JT Splatmaster. A paintball golyókat 2000-es kiszerelésekben, dobozban árulják a nagykereskedők, amelyek mindegyikében 4 db 500-as zacskó van. A festékgolyók ára minőségtől függően 3-7 Ft/db körül mozog.

A sorozat következő részéből kiderül, hogy mire kell odafigyelni a paintball golyó kiválasztásánál. A cikkhez kattints IDE!

Kérdésed van a paintball-lal kapcsolatban? Írj vagy hívj bátran, szívesen válaszolunk! Telefon: +36302622091, E-mail: info@paintballakademia.hu

Nálunk ilyen a paintballozás!