fbpx

Paintball vagy airsoft? – Egy airsoftos a paintball pályán

Mindig is piszkálta a fantáziámat milyen lehet kipróbálni a versenypaintballt. Erre nemrég sikerült is sort keríteni a Paintball Akadémia egyik edzésén. A budapesti paintball pályájuk fedett, fűtött, minden időjárási körülmények közt lehet ott játszani. Az edzéseik szerdánként 20.30-kor vannak.
Amikor airsoftról vagy paintballról beszélünk, két különálló, csapatban játszható sportról van szó. Mégis sok hasonlóság van köztük, melyekből néhányat meg is említenék. A játékosok nagyon összetartóak, segítik egymást. A játékot a szervezők figyelemmel kísérik, betartatják a szabályokat, ha kell, beavatkoznak. Többféle játéktípusból lehet válogatni mindkét oldalon.

A paintball edzésen első körben a paintballban használt felszereléssel ismerkedtem meg, azután a sport szabályaival.

A paintball marker…

paintball marker, paintball puska, paintball fegyverA versenypaintballban használt markerek egyszerű felépítésükből adódóan gyorsan szervizelhetők, akár játék közben is.
Futurisztikus küllemű, ugyanakkor igencsak tetszetős kivitelezésű és kényelmes fogású markert kaptam, amely sűrített levegővel működik, a palackokban 200/300 bar nyomás van. A tár a paintball marker tetején helyezkedik el, ebből kétfélével ismerkedtem meg. Az egyik az úgynevezett gravitációs vagy ejtőtár, amelyben a golyók a saját súlyuknál fogva esnek a paintball markerbe. A másik pedig a motoros tár, itt egy kis lapátokkal ellátott elektronikus szerkezet terelgeti folyamatosan a markerbe a lövedékeket.
A rendkívül érzékeny elsütőbillentyű kialakítása két ujjal való elsütést tesz lehetővé, a sátorvas is jóval nagyobb, mint az airsoft fegyvereknél. Érdekességképpen megemlíteném, hogy vannak milsim markerek is, amelyek erősen hasonlítanak az igazi fegyverekre, a paintball markerek viszont jóval nagyobb torkolati energiával lövik ki a lövedéket, mint az airsoft légfegyverek.

A paintball lövedék…

0.68-as kaliberű (17,3mm átmérőjű) golyók, amelyek joghurt sűrűségű, ételfestéket tartalmazópaintball vagy airsoft, paintball golyó, airsoft golyó, paintball vs airsoft töltelékből és zselatinburokból állnak. Élelmiszeripari alapanyagokból készülnek, nem mérgezőek. Borzasztó keserű íze van, ezért nem célszerű megenni. Becsapódáskor a zselatinburok széttörik, a töltelék nyomot hagy a felületen. Mivel fedett pályán játszottunk, egész más lövedéket használtunk, ezek puha gumigolyók voltak és szintén 0.68-as kaliberűek. Reball néven ismertek, és többször felhasználhatóak, előnyük, hogy nem hagynak festéknyomot, így használatuk nem piszkol össze semmit.
A 6mm-es BB lövedékkel összehasonlítva jelentős méretbeli eltérések láthatóak. A festéklövedékek kezdősebessége 300 FPS, reball golyóké körülbelül 230 FPS, míg a BB lövedék 330-600 FPS-t között mozog.

A paintballos védőfelszerelés…

Mivel a paintball extrém sport, nagy hangsúly van a test védelmén. A maszk a teljes arcot és fület is védi, szellőzését apró lyukacsok biztosítják. A szemüvegrész kialakítása nagy látóteret biztosít, kétrétegű páramentes, úgynevezett thermo lencsékkel, amik semmilyen körülmények közt nem párásodnak. Kesztyűt, térd- és könyökvédőket is szükséges használni. Utóbbiak a ruházatba is be vannak építve. A ruházat kényelmes kialakítású, anyaga a tisztítást és a pályán való csúszást könnyíti meg. Küllemében leginkább a motocross ruházathoz tudnám hasonlítani.
Az izzadtság felszívására speciális fejkendőket is használnak a játékosok, valamint a derekukra erősített speciális övön (tubetartó) lövedékeket visznek magukkal, melyeket zárható műanyag hengerekben (tube) tárolnak. Ezekben a tube-okban kb. 140 lövedék található.

Röviden a paintball szabályok, játékmenet…

A paintball pálya kialakítása előre meghatározott tervek alapján történik. A játékosok a játékindító hangjelzésre, a pálya két végéből indulnak, csövüket a kiindulási ponthoz érintve. Minden szétcsattant lövedék által hagyott nyom találatnak számít, legyen az a test bármely része vagy éppen a paintball marker. Ilyenkor a játékos jelzi a találatot és elhagyja a játékteret. A játékot folyamatosan felügyelik a bírók, ők fehér-fekete csíkos öltözékben tartózkodnak a paintball pályán. Egy-egy mérkőzés tíz percig, vagy 4 pont különbségig tart. Egy pont jár azért, ha valaki megérinti az ellenfél kiindulási pontját. Ekkor a bírók megállítják a játékot, leellenőrzik a játékost és amennyiben tiszta adnak egy pontot a csapatnak. 2 perc szünet után pedig folytatódik a mérkőzés.

 

A paintball edzés…

A felszerelés és játékszabályok megismerése után elkezdtük a pályaépítést. A felfújható fedezékekből álló pálya minden esetben szimmetrikus. A levegővel feltöltött pályaelemek könnyen mozgathatóak, gyorsan új pályát lehet belőlük építeni és nagyon strapabíró anyagból készültek. A padló paintball edzés, paintball pálya budapest, paintball vagy airsoft, airsoft vs paintballkialakítása is nagyon érdekes volt, ilyet még ezelőtt nem is láttam. Ez a fajta sportburkolat nagyon biztonságos, így alacsony a sérülés veszélye.

Ezután következett a bemelegítés. Airsofton nem nagyon szoktam ezt csinálni, viszont mikor elkezdtünk játszani, akkor értettem miért is van rá szükség. A gyors mozdulatok, rövid sprintek és a kúszás is erőteljesen igénybe veszik az izomzatot.

Már a paintball markerrel való célzás, mozgás is speciális technikát igényel. Ezek elsajátítása nem egyszerű, sok idő kell hozzá. Először célzás és lövés alapjait ismertem meg, célpontként egy tányér méretű acél körlapot helyeztek el a pálya másik végében. Érdekes, hogy a paintballban a markert mindkét kézzel tudni kell használni, célzásnál pedig mindkét szemet nyitva kell tartani.
Miután kellő ügyességgel alkalmaztam a tanultakat, bekerültem a mélyvízbe.
A paintball pálya két szélében kezdtünk a „kettő egy ellen” szituációs gyakorlatot. Először a leghátsó piramis alakú fedezéknél voltam, míg társam az előttem levő henger mögé állt be. A túloldalt hátul, az ellenfél volt. A cél az volt, hogy őt folyamatosan tűz alatt kellett tartani, miközben a megfelelő pillanatban társam a középen elhelyezett gerenda alakú paintball fedezék mögé csúszva előnyt szerez a csapatnak. A reakcióidő és a gyors döntéshozatal nagyon fontos, mivel sikerült elszalasztani egy-egy kínálkozó lehetőséget, s emiatt ki is lőttek.
A különböző feladatok, gyakorlatok után játék következett. Itt szó szerint golyózáport kaptam a nyakamba. Nem sajnálták a lövedéket. Itt a lényeg az ellenfél csapatának kilövése volt. A 3 a 3 elleni játék alig 40 másodperc alatt lezajlott. Nagyon furcsa volt, hiszen airsofton hosszabb menetek vannak. A játékok pörgősek voltak, a két mérkőzés közti szünetek is alig 1 percig tartottak. Azt, hogy milyen érzés, ha találatot kap az ember, az attól függ, hogy épp hová csapódik be a lövedék. Fájni nem mindig fáj, de belilulhat a helye.

Korábbi sportsérülésemhez mérten, igyekeztem a lehető legjobban teljesíteni a különböző feladatokat. Airsoftosként is hasznosnak találtam a paintball edzésen elsajátított tudást. A paintballosok nagyon segítőkészek voltak, airsoftosként nagyon élveztem a paintballozást.

Írta: Ricky

Kérdésed van a paintball-lal kapcsolatban? Írj vagy hívj bátran, szívesen válaszolunk! Telefon: +36302622091, E-mail: info@paintballakademia.hu

Nálunk ilyen a paintballozás!