fbpx

2013.05.18-19. Svéd Paintball Bajnokság magyar résztvevővel

2013.05.18-19-én került megrendezésre a PBSM (Svéd Paintball Bajnokság) első fordulója Uppsala városában.

Mint arról már korábban értesülhettetek edzőnk, Viktor részt vett a versenyen csapatával a Stockholm Hype!-pal. Sokan kérdeztétek, mikor jön végre Viktor beszámolója a Svéd Paintball Bajnokság uppsalai fordulójáról. Nem kell tovább várnotok, íme:

Utazás a Svéd Paintball Bajnokságra

Csütörtök reggel 4 körül indultam ki a reptérre. Szerencsére minden rendben ment. Fontos, ha paintball-felszereléssel utazol, hogy a gép utasterébe nem viheted fel a markert, minden esetben le kell adnod poggyászként. Ez a diszkont-légitársaságok esetében plusz költséggel jár, azonban elkerülhetetlen. Továbbá mindig tartsd észben, hogy sűrített levegős palackodat ürítsd ki, és tekerd le a regulátort, ellenkező esetben nem engedik fel a gépre. A markerhez tartozó MKH-s papírjaim rendben vannak, így nincs félnivalóm az esetleges ellenőrzésektől. Korábban sem, és most sem érdekelt senkit a biztonsági személyzet tagjai közül a paintball felszerelésem. Megérkezésem után a szokásos kör várt, le a repülőről, el a csomagért, ki a buszhoz, ami bevisz Stockholmba. Skavsta repülőteréről körülbelül másfél óra buszozás Stockholm belvárosa. A buszterminálon Tamás várt, akivel elmentünk az épülő paintball pályához, amely idéntől a csapat számára fog majd szabadtéri paintball edzéslehetőséget biztosítani. A paintball pálya egyelőre még félkész, de biztos vagyok benne, hogy nagyon jó lesz. A pálya építésénél rendkívül sok problémát okoz a Svédországban található sok szikla, amitől nehéz bármilyen földmunkát végezni. Itt néhány dolgot megbeszéltünk az épülő pálya technikai kivitelezésével kapcsolatban, majd későbbi szálláshelyemre mentünk csapattársamhoz, Nic-hez.

Pénteken Uppsalában átmozgató paintball edzést tartottunk, szerencsére mindenki meg tudta találni a neki megfelelő pozíciót, egyéb finomításokat végeztünk a terveken. Ezt követően visszamentünk Stockholmba, és az estét pihenéssel töltöttük.

Svéd Paintball Bajnokság, Uppsala

A paintball bajnokság helyszíne, Uppsala körülbelül 100 km-re található Stockholmtól, így a csapat számára nem volt szükség szállást intézni. Másnap kora reggel indultunk a paintball verseny helyszínére. A Svéd Paintball Bajnokság négy divizióból áll (cpl, div1, div2, div3), ebből az első két osztály x-ball, a div2 és div3 pedig sima öt fős formációban kerül megrendezésre. A liga két nap alatt kerül lebonyolításra, egy hétvége alatt összesen körülbelül 60 csapat méri össze tudását. Csapatunk idén a CPL kategóriában (svéd bajnokok ligája) játszik, ahol 5 pont eléréséig tart egy meccs, vagy 15 perc tiszta játékidő leteltéig. Ezen a paintball versenyen a Millennium Bitburgi fordulójának pályarajzát használtuk.

Első ellenfelünk egy malmöi csapat, az MPA Blackout volt. Őket kemény küzdelemben, hosszú pontokat követően sikerült legyőzni. A küzdeni tudásunk mellett gyorsaságunkkal és jó skilljeinkkel sikerült felülkerekednünk.
Második meccsünket a Bullit Proof Monkey ellen játszottuk. Sajnos ellenük vereséget szenvedtünk, elsősorban breakoutban voltak jobbak, továbbá ránk tudták erőltetni játékstílusukat.
Ignition csapata ősi riválisa a Hype!-nak, mivel két korábbi játékosunk is ott játszik. Bár a konfliktus érdemi részéből kimaradtam, ettől függetlenül a pályán éreztem, hogy az Igniton és a Hype közötti konfliktusnak még nincs vége. Sajnos utolsónak a pályán maradni a csapatból a paintballban sosem hálás dolog, az Ignition pedig zsinórban háromszor gondoskodott róla, hogy ezt jól az eszembe véssem. Végül sajnos ellenük is vereséget szenvedtünk, bár skillekben (paintball alapkészségek) jobbak voltunk, de mint csapat jobban működtek.

Úgy gondolom még meg kell szoknunk a svéd CPL légkörét, de bemutatkozásnak nem rossz a megszerzett 7. hely. (11 csapat volt kategóriánkban) További kemény edzésekkel a következő fordulón esélyünk lehet a csoportból való továbbjutásra.

Számos újítás a PBSM-en

A paintball verseny után kellemes meglepetésként ért, hogy a PBSM stábja idén számos újítást vezetett be. Ilyen volt a breakout (a játék kezdeti szakasza, amikor minden játékos a pálya két végén található ún. bázishoz érinti csövét, és kürtszóra onnan indulnak el) és a büntetési statisztika. Csapatunk 2 db 1az1-et kapott, ami nem nevezhető soknak. Szerencsére én a paintball bajnokság ezen fordulóján nem szereztem büntetést. (1az1 büntetést az a játékos kap, aki valamilyen oknál fogva találattal játszik, kilövése után beszél, stb… A pályán lévő bírók ezeket ilyen és ehhez hasonló büntetésekkel sújtják. )

Breakout statisztikánk alapján elmondható, hogy ebben a játékszegmensben voltunk gyengék, ezért még sokat kell gyakorolnunk.

A vasárnapi hazaúton minden rendben volt, bár majdnem lekéstem a transzferjáratot, végül az indulás előtt 1 perccel értem oda. A repülőút is nyugalmasan telt, fáradtan, de nagyszerű élményekkel tértem haza.

Pár érdekesség Svédországról

  • Nincs szotyi.
  • Nincs vajkrém.
  • Van viszont rengeteg édesség, rengeteg távol- keleti konyha (thai, indiai, kínai éttermek).
  • Az emeletes házakban nincs minden lakásban mosógép, a pincében kialakított mosószobában mossák a ruhákat, majd szárítják gépben.
  • IKEA-s cuccok fellelhetők mindenhol, minden mennyiségben!:)
  • Kint is van a nálunk jól ismert coop élelmiszerlánc csak teljesen más mint itt, szerintem csak névegyezésről van szó!

Végül szeretném megköszönni a rengeteg biztatást, és a kedves sms-eket, e-maileket! Nagyon sokat jelent, hogy ennyien szorítanak nekem itthonról.

Ha véleményed van a cikkel kapcsolatban, vagy szívesen tennél fel kérdést Viktornak élményeivel vagy a paintballal kapcsolatban, ne habozz, írj az info@paintballakademia.hu címre, leveledet továbbítjuk Neki és megválaszolja!

Nálunk ilyen a paintballozás!