fbpx

Paintball vagy airsoft? – Egy paintballos az airsoft pályán

Paintball vagy airsoft? Sokan felteszik a kérdést és többen is javasolták már, hogy próbáljam ki milyen airsoftozni. Volt pár korábbi élményem, de úgy döntöttem airsoft puskát ragadok és elmegyek az újpalotai airsoft pályára. Élményeim leírását egy rövid videóval egészítettem ki.

Paintball vagy airsoft? Teszt egy újpalotai airsoft pályán

Az újpalotai airsoft pálya egy romos elhagyott orosz laktanya, és a körülötte lévő dimbes-dombos, bozótos terület. Szembeötlő volt a nagy szemét, ami beborított a pályát és környékét. Beleértve több veszélyesnek tűnő szöget és üvegszilánkot. Mások gondolom pont ezért bakancsban, én zöldfülű pedig a szokásos reball edzéseken használt sportcipőmben mentem játszani. Szerencsére nem léptem bele semmibe, sérülés nélkül húztam le a napot.

Amikor megérkeztem többen már készülődtek. A paintballos edzésekből, versenyekből kiindulva, gyorsan összeraktam, beállítottam a cuccomat, és már készen is álltam a játékra. Meglepve tapasztaltam, hogy a többiek még körülbelül fél-háromnegyed óráig beszélgettek, szerelgettek. Gondoltam megkérdezem az egyik, láthatóan tapasztalt airsoftos srácot, van-e kedve egy kicsit egy az egyezni bemelegítésnek. Egy az egy elleni játékkal ugyanis paintballban gyakran vezetjük fel az edzéseket, vagy az edzés végén, akinek van még kedve az játszik párat az levezethet vele. Sajnos választott ellenfelem elzárkózott ettől, így gondoltam nem erőltetem a többiekkel ezt a dolgot, hátha ez itt nem szokás.

Szerencsére kis idő múlva elindult a játék, amelyben egy épület emeletének elfoglalása volt a cél. Mint kiderült ez a játék a megszokott, végig ez volt a feladat. Nekem mondjuk lett volna kedvem egy kis CTF-hez vagy Centerflag-es játékhoz, ami dinamikusabb, de mint vendég, gondoltam alkalmazkodom inkább. A játékok is lassabban követték egymást, mint a paintballban szokás, de a várakozással töltött idő, nem volt olyan vészes.

Paintball vagy airsoft? – A célzás nem egyforma

Az már a játék elején feltűnt, hogy a paintballos célzást kicsit újra kell gondolnom, mert a lövedékek csak bizonyos esetekben voltak láthatók. Sajnos a puskám red dotjában lévő elemek félig le voltak merülve, ezért a napsütésben gyakran nem láttam pontosan, hogy merre is lövök. Fontos még a célzásnál, hogy meg kell várni, míg tényleg teljes célpontot ad az ellenfél, míg a paintballban sokszor egy kilógó testrészt is könnyű eltalálni. Az airsoftban egyébként nincsenek olyan hosszú sorozatok mint a paintballban. A paintball tárba kb 200 lövedék fér, ezután kell csak újratölteni, airsoftban ez úgy néz ki, hogy 20-30 lövés után kell elkezdeni tekerni a tár alján lévő adagolót, vagy más tárak esetén cserélni.

A paintballos tapasztalatokat leginkább egy az egy elleni szituációkban és közeli helyzetekben tudtam kamatoztatni az épületek környékén. Az első bekapott találatomnál kiderült, hogy bizony itt nagyon nehéz érezni, hogy eltalálnak. Gondolom ezzel nem csak nekem volt gondom, mert volt egy-két ebből adódó félreértés/értetlenkedés a játék során. Szerencsére vitáig nem fajult egy se, hiszen a játék hevében simán előfordulhat, hogy az ember nem érzi. Főleg, ha teljes airsoftos felszerelésben van. Én csak pulcsiban voltam, de azon is elég nehéz volt megérezni a találatot.

Mint az kiderült, a játékostársaim nem szerették, ha közelről kaptak 5-10 lövést. Míg a paintballban ez előfordul (főleg versenyen), itt a szabályok és a közösségi etikett is tiltja.

Saját tapasztalatom és a rutinosabb játékosok elmondása alapján kiderült, hogy itt sokkal többet ér a rejtőzködés, türelmes várakozás, mint a folyamatos támadás. Paintballosként ezt nehéz volt megszokni, ugyanis nálunk az nyer, aki megy előre és szorítja ki az ellenfeleket a fedezék mögül.

Hasznos tapasztalata volt a napnak, hogy ahol egy airsoftos felbukkan, ott általában van egy másik is. Leginkább párosával mozogtak a játékostársak, míg az egyik ment előre a másik ún. fedezőtüzet biztosított. A paintballban ez megint kicsit másképp van, hiszen nem mindig van fedezőtűz, sokszor kifejezetten egyedül kell visszaszorítani az ellenfeleket és menni előre.

A paintballban a gyorsaság, az airsoftban inkább a rejtőzködés számít

A játék üteme sokkal lassabb mint a paintballban. Itt 10, gyakran 20 perc is eltelt mire vége lett egy 4 a 4 elleni játéknak, a paintballban ez maximum 1 perc szokott lenni. Amikor a végjátékban 1-1 szituáció alakult ki, gyakran a játékosok csak kerülgették egymást a nagy területen és ez a végtelenségig el tudott tartani. (Bár ez biztos nem fordul elő nagyobb létszámú vagy kisebb területen folyó játékoknál.)

Összességében jól éreztem magam, jó volt kicsit belekóstolni egy másik hobbi világába. Ezúton is szeretném megköszönni a vendégszeretetet játékostársaimnak és remélem viszonozhatom a vendéglátást. Én is szívesen látok minden airsoftost, aki szeretné megtapasztalni milyen egy hasonló sportot űzni egész másképp!

A játékostársak egyébként azt tanácsolták, hogy menjek el CQB-zni, mert az sokkal pörgősebb, intenzívebb játékforma. Biztosan kipróbálom majd azt is… Paintball vagy airsoft? Nekem a paintball marad, de airsoftozni se volt rossz. 🙂

Kérdésed van a paintball-lal kapcsolatban? Írj vagy hívj bátran, szívesen válaszolunk! Telefon: +36302622091, E-mail: info@paintballakademia.hu

Nálunk ilyen a paintballozás!