fbpx

Paintball szótár: paintball felszerelés, paintball játék kifejezések

A paintball sportnak is megvan a saját terminológiája. Itt van egy szótár, hogy tudd, mi mit jelent a paintball felszerelés vagy a játékok terén.

Paintball szabályokkal, játékmenettel kapcsolatos szavak

300 FPS – A 300 FPS nem más mint a lövedék maximális engedélyezett torkolati sebessége láb/másodpercben kifejezve (angolul Feet Per Second). A golyó sebességét tehát a paintballban FPS-ben adjuk meg.

Airball pálya – A paintball versenyeket airball pályákon játsszák. Ezek felfújható fedezékekből állnak, általában valamilyen előre meghatározott terv szerint építik meg őket.Paintball pálya Budapest

Bounce – Amikor a lövedék túl kemény, és amikor eltalál nem megy szét, hanem lepattan rólad.

BPS – A tűzgyorsaság mértékegysége, vagyis golyó/másodperc, angolul ball per second. A versenypaintballban a maximális engedélyezett tűzgyorsaság 10.5 BPS.

Breakout: A játék kezdete utáni 5-10 másodperc, amíg az össze játékos eléri a fedezékét.

Mag Fed – A paintball egy új irányzata, amely a legrealisztikusabb, a versenypaintball-lal ellentétben a valódi fegyverekre nagyon hasonlító paintball felszereléssel játsszák.

MILSIM – A MILSIM nem más mint a MILitary SIMulation-ből származó mozaikszó, a milsim paintball során a játékosok törekszenek arra hogy a paintball felszerelés a katonaira hasonlítson és az élethű szituációk eljátszására.

PSI – Nyomás mértékegység font/négyzetincs. 15-tel osztva kapod meg az értéket bar-ban.

Ramping – Egyfajta rásegítés, amely beállítástól függően növeli meg a paintball marker tűzgyorsaságát. Pl. Millennium mód: Első három lövés fél-automata majd 5 húzás/másodperc sebességnél 5.5-ös rásegítéssel 10.5-öt lő a marker.

ROF – Rate of Fire vagyis tűzgyorsaság, másodpercenként hány golyót lő a paintball marker egy másodperc alatt.

Semi Auto/ fél-automata tüzelési mód – Minden elsütő húzásra egy lövést végez a paintball marker.

Speedball – Olyan épített pálya, amely a gyors, látványos, nézőbarát játékokat teszi lehetővé. Az első ilyen pálya az SC Village volt a 90-es évek elején.

Scenario – Olyan játék, amelyen két nagyobb létszámú csapat vesz részt és valamilyen küldetést, küldetéseket hajtanak végre. Ilyen scenario volt a hazánkban az 56-os forradalom 60. évfordulójának tiszteletére nemrég megrendezett Spájz Paintball Scenario is.

Törlés – A törlés olyan szabálytalanság mely során a játékos egy érvényes találatot távolít el magáról. Versenyeken 3 az 1 büntetés jár érte (A szabálytalankodó játékost és 3 másik társát veszik ki a játékból.) Edzésen, scenariokon, baráti játékokon ez különösen súlyos kihágásnak számít.

Tüzelési módok – A fejlettebb paintball markereket különbözőképpen be lehet állítani, hogy hány húzásra mennyit lőjön. Fél-automata, full-auto, ramping és különböző verenymódok is léteznek, köztük az Európában elterjedt millennium mód: Első három lövés fél-automata majd 5 húzás/másodperc sebességnél 5.5-ös rásegítéssel 10.5-öt lő a marker.

Full Auto – A full automata tüzelés lényege, hogy a paintball marker addig lő, ameddig az elsütőt húzva tartjuk.

Nyomáspróba – A paintball felszerelés karbantartása és időnkénti felülvizsgálata rendkívül fontos, így a paintball palackokat bizonyos időközönként nyomáspróbának kell alávetni, amely során ellenőrzik, hogy a palackon nincs-e sérülés, nem veszélyes-e a töltése. Ilyen nyomáspróbákat csak a kijelölt szakértőkkel érdemes elvégeztetni. Kétféle szabvány létezik a „π” (görög pí)  és az amerikai „DOT”. Magyarországon többnyire csak π jellel ellátott palackokat lehet nyomáspróbáztatni. Legtöbb palack (kivétel ez alól pl. a STAKO palack, amelynek végső nyomáspróbája 5 év után lejár) 15 évig használható úgy, hogy az első próba 5 évig érvényes, majd 3 évenként szükséges megújítani. Érvényes nyomáspróbával nem rendelkező palackot szigorúan TILOS tölteni!

Paintball marker, alkatrészek kapcsolódó szakkifejezések

ASA adapter – általában a marker alján található menetes alkatrész, amibe be tudod tekerni a palackodat legyen szó levegőről vagy CO2 palackról.

Bolt – Ha a paintballban elhangzik a bolt szó, akkor nem a sarki kisközértet értjük alatta. A bolt a marker azon része, amely előre-hátra mozgásával a tüzelést végzi.

Board – Az elektromos paintball markerek agya, ez vezérli a solenoidot, a szemet és a marker elsütését.

Csatos tárnyak – A tárnyak a marker felső részén, általában középen elhelyezkedő csatlakozó, ahova a paintball tár illeszkedik. A tökéletes illeszkedés érdekében egy csatos rendszerrel rá lehet szorítani még a tárat, ez a csatos tárnyak lényege.

csatos tárnyakCső betét/insert – A különböző festékgolyók mérete között előfordulhat minimális eltérés, ezért a tökéletes teljesítmény érdekében az arra alkalmas csövekbe insertet tesznek a játékosok, így érve el a megfelelő átmérőt.

Csődugó: A csőzsák elődje, egy csőbe dugott gumi eszköz. Hátránya, hogy egy lövés után már nem akadályozza meg, hogy a többi golyó megsebesítsen valakit.

csődugóCsőzsák: A paintball felszerelés egyik legfontosabb biztonsági eszköze, amelyet a csőre helyeznek fel a játékosok. Használata kötelező minden olyan helyen, ahol valaki nem visel maszkot.

Csőkihúzó – a cső tisztítására használt eszköz. Többféle létezik belőle pl.: szőrös, pálca.

csőkihúzóDrop Forward – A drop forward az ASA adapter előretolására szolgál. Ez leginkább retro markereken fordul elő. Célja, hogy a nagyobb palackok se tegyék túl hosszúvá a paintball markert.

Elektromos marker – Elektromos markerből többféle létezik, az elektromos elsütésű és az elektropneumatikus szelep által vezérelt, solenoiddal szerelt marker.

Golyóakasztó -A golyóakasztó a paintball marker része, egy gumiból, műanyagból vagy esetekben acél csapágygolyóból készült alkatrész, amely megakadályozza, hogy a golyó kiguruljon a markerből még lövés előtt.

paintball marker golyóakasztó

HPA – magasnyomású levegő (High Pressure Air) rövidítése.

Macroline – olyan műanyag cső, amely általában az ASA adaptert köti össze a HPR-rel a paintball markeren biztosítva a sűrített levegő eljutását a HPR-be.

Mamba – Olyan csőrendszer, amellyel a hátadra erősített palackot tudod csatlakoztatni az ASA adapterbe. Leginkább woodsballban, scenariokon használják a marker súlyának csökkentése érdekében.

paintball-mamba

 

Paintball marker – Festéklövő eszköz, paintball puska, a paintball felszerelés egyik legfontosabb eleme.

  • Mechanikus Marker – Olyan paintball marker, amely elektronika nélkül, pusztán mechanikus alkatrészek segítségével működik. Ilyen például a Tippmann 98, VL Genesis.
  • Pumpás marker – Olyan paintball marker, amelyet minden lövés után ismét fel kell húzni. A paintballosok közt külön szubkultúrája van a pumpás markerekkel játszóknak.

Solenoid – elektromágneses szelep a fejlettebb paintball markerekben, ennek nyitása és zárása biztosítja a lövési ciklushoz szükséges levegő átengedését.

Szem – A fejlettebb markerekbe beépített szenzor, ami  megakadályozza, hogy a félig beesett lövedéket a bolt kettévágja. Csak akkor engedi elsütni a markert, ha a golyó már teljesen betöltődött.

Tágulási kamra – CO2 meghajtású markerek (elsősorban belépő szintű markerek) esetén érdemes felszerelni egy tágulási kamrát, ami lehetővé teszi a folyékony halmazállapotú CO2 elforrását a markerben, így kisebb az esélye, hogy a markerbe folyékony CO2 jut be és lefagyasztja.

Boltrendszer típusok

  • Zárt boltrendszer -Ellentétben az amerika/angollal a magyar szakzsargon nem különbözteti meg a spool valve és a klasszikus, autococker féle zárt boltrendszert, így mind a kettőt zártként emlegeti. A klasszikus zárt boltrendszer lényege, hogy a bolt nyugalmi pozíciójában zárja a marker bemeneti nyílását, így a golyó csak akkor tud bejutni közvetlenül a markerbe, amikor az tüzelési ciklusban van.
cs1 paintball marker

A képen egy cs1 paintball marker látható, amely a spool valve vonalat képviseli.

  • Nyitott boltrendszer/Poppet valve marker: A paintball markerek azon típusa, amelyben a lövési ciklus során a kalapács megüt egy szelepet, amelynek nyitódása és zárása adja a bolt levegőellátását.
paintball marker

A képen egy LV1 paintball marker látható, klasszikus poppet valve működéssel.

Egyéb paintball felszerelés és részei

Kronó vagy kronográf – olyan eszköz, amelyekkel a játékosok és a bírók ellenőrizhetik a kilőtt golyók sebességét és a tűzgyorsaságot.

Regulátor – LPR-t, HPR-t és palackon található regulátort is a regulátorok közé tartozik. A regulátor csökkenti a palackból kiáramló levegő nyomását és fix nyomást biztosít. A marker erősségét a versenymarkereken a HPR-en lehet állítani.

Szakadószelep – A szakadószelep egy, a sűrített gázos palackokon található biztonsági szelep, amely megakadályozza, hogy túlnyomás alá kerüljön a palack. Ha túlságosan nagy nyomást kap a palack, akkor a palack felrobbanása helyett ez fog elszakadni, kiengedve a gázt. CO2 palackokon egy, a HPA rendszereken általában kettő vagy több szakadószelep van.

Tube vagy tabi – Olyan könnyen nyitható és zárható lövedéktartó henger, amelyből a játékos könnyen után tudja tölteni a tárát.

Tubetartó vagy tabitartó– Olyan övszerű eszköz, melynek háti részén tube-ok tárolására alkalmas zsebek kerültek kialakításra. A tube-ok a tubetartóba tépőzáras rendszerrel kerülnek rögzítésre. Ez lehetővé teszi játék közben a gyors hozzáférést a magunkkal vitt, tube-okban tartott tartalék festékhez.

Kétrétegű lencse/ Thermo lencse – Más néven páramentes lencse, lényege, hogy egy külső, kemény és egy belső, lágyabb rétegből áll a lencse, így a két réteg közti levegő segítségével megakadályozza a maszk párásodását. Erről bővebben a paintball maszkokkal foglalkozó cikkünkben olvashatsz.

Elektromos paintball tár – Az különbözteti meg a sima ejtőtártól, hogy található benne egy motor által meghajtott lapátos rendszer, ami segíti a lövedékek markerbe történő bejutását.

Paintball jelenségek, események

Debounce – A paintball marker elektromos zaj vagy apró külső rezgés hatására önálló tüzelést végez.

Törés – Ha a paintball markered nem működik megfelelően, vagy gyenge minőségű a lövedék, esetleg túl kicsit a cső átmérője, akkor betörhet a csőben festékgolyó, ezt egyszerűen csak törésnek nevezzük.

Flamethrower – Nem, nincs lángszóró paintball felszerelés. 🙂 Ez a törések sorozata, amikor a marker csövéből valamilyen okból nem tud egyetlen ép golyó se kijönni.

Millennium – A legnagyobb európai paintball versenysorozat, ahol minden évben több száz csapat méri össze a tudását.

Üzemi nyomás – az az optimális érték, amely szükséges a marker tüzelési ciklusának végrehajtásához, nagyobb tűzgyorsaság fenntartásához.